I langrenn, som i all annen sport, er det svært viktig at løperne har et godt og solid støtteapparat i ryggen dersom de skal prestere på sitt beste. Dette gjelder ikke bare toppidrettsutøvere med eget smøreteam. Dersom du har stått som besteforelder, forelder, onkel, søsken, venn eller støttet oppunder unge eller gamle skiløpere på et eller annet vis, være det seg med kjøring til og fra renn, smøring av ski, trening, heiing fra sidelinjen eller steking av vafler, ja da har du vært en del av støtteapparatet.
Det er gode røtter for frivillighet og dugnad i Norge, og for mange unge og oppadstormende idrettsutøvere, så er støtteapparatet en utrolig viktig. Det er svært vanskelig å hevde seg som utøver uten en trener som kan gi tilbakemelding og oppmuntring, noen som kan smøre ski mens man varmer opp, og rope oppmuntringer og støtte. Uansett hvilken langrennsløper du snakker med, så vil du kunne høre en historie om deres støtteapparat fra barndommen. Det kan være besteforeldre, foreldre, trener eller vennegjengen, men det vil alltid være noen som får æren for å ha hjulpet utøveren til dit de er i dag.
Hva gjør støtteapparatet?
Vi har allerede nevnt at støtteapparatet står for viktige funksjoner som trening og skismøring, men når et støtteapparat kan ha så mange forskjellige roller, slik som vaffelsteking og heiarop, finnes det da en fellesnevner for alt støtteapparatet gjør? Jo, støtteapparatet, uansett form, utseende eller funksjon, sørger for at skiløperen eller idrettsutøveren slipper å tenke på alle småtingene som til sammen står for en stor del av et arrangement. Ved å la utøveren slippe å tenke på dette trenger utøveren kun å fokusere på løpet som er foran dem, og således er støtteapparatet alt som sørger for at utøveren får mulighet til å prestere på sitt aller beste. Det vil derfor ikke være slik at alle utøvere innenfor samme sport vil ha helt like støtteapparat, fordi folk er forskjellige og vil ha forskjellige behov for å yte på sitt sterkeste.
Støtteapparat for unge
Når barn og unge viser interesse for sport vil støtteapparatet ofte bestå av foreldre, besteforeldre og trenger. Her deler gjerne de unge skiløperne på det samme støtteapparatet, slik at foreldre for eksempel kan bytte på hvem som kjører til trening og skirenn. Hos de yngste fokuseres det gjerne mer på innsats og fullføring, men når utøveren kommer inn i tenårene har det gjerne begynt å tilspisse seg. Det vil da bli ofte bli mer fokus på resultater og potensiale hos utøverne selv. Dette vil da ofte gjenspeiles i støtteapparatet rundt personen, og de driver dermed hverandre fremover med forventninger og forhåpninger.
Hos de yngre utøverne er støtteapparatet helt essensielt for å oppdage og videreutvikle talent og interesse. Det fokuseres også sterkt på godt samarbeid og lagånd, noe som kommer godt med uansett hva fremtiden bringer for de unge håpefulle.
Støtteapparat for eliteutøvere
Dersom en skiløper velger å satse for å kjempe om de mest prestisjetunge titlene, så er det ofte et helt annet støtteapparat som settes sammen. Kanskje klarer de å komme inn på toppidrettsgymnas og på den måten møte andre mennesker med høye ambisjoner. Familie og venner vil fortsatt være en viktig del av støtteapparatet i form av oppmuntring og heiagjeng, men kjernen at støtteapparatet vil være et profesjonelt lag av skismørere, trenere, leger, psykologer, ernæringseksperter og administrativt personell som sørger for alt fra helsesjekk og diett til flybillett og hotellopphold.
På elitenivå vil også støtteapparatet hjelpe til ved å ha kunnskap rundt arrangementer og formidle dette til utøveren. Det forventes for eksempel at legen på laget skal ha inngående kunnskap om hva som regnes som doping, og forsikre seg om at dette formidles på en forståelig måte til utøveren. Dette kan for eksempel gi utslag i at det ble frarådet å spise rødt kjøtt i enkelte land, fordi bruken av veksthormoner i landbruket var så høy at det potensielt sett kunne gi utøveren et positivt resultat på dopingprøver.